Een keuze maken uit al die WordPress sjablonen? Hier wat tips en tricks
Als je dit leest, ben je waarschijnlijk bezig met het maken van een WordPress site. Misschien heb je onlangs een domeinnaam geregistreerd – of ga je dit binnenkort doen. Het kiezen van een pakkende domeinnaam, een geschikt top-level domain (.nl, .com) en een goede hostingpartner zijn belangrijke eerste stappen als je een website wil lanceren. In de regel is de volgende stap de keuze voor een content managementsysteem (CMS). In toenemende mate kiezen bedrijven voor WordPress. Dit blijkt onder andere uit het feit dat het aantal sites dat WordPress gebruikt de afgelopen jaren steeds verder is toegenomen terwijl concurrerende platforms als Joomla en Drupal een dalende lijn in aantal zakelijke gebruikers kent.
WordPress is een bijzonder uitgebreid CMS-systeem, dat goed aanpasbaar, schaalbaar en stabiel is. Niet voor niets draaien grote sites als die van CNN, General Motors en eBay erop. Het grote palet aan mogelijkheden roept daarom de vraag op: waar kun je het beste je oriënteren op goede WordPress sjablonen (of WordPress thema’s)?
Een design template
Een van de eerste dingen waar mensen vaak naar op zoek gaan is een mooie design-template. Dit is voor een belangrijk deel terecht. Uit onderzoek blijkt dat mensen langer blijven hangen op een mooie site. Als u dit wil, kan het de moeite waard zijn om wat geld neer te leggen voor een van de vele professionele WordPress sjablonen die door een derde partij gemaakt zijn. Op de site van WordPress zelf staan namelijk genoeg prima gratis thema’s, maar als u echt iets bijzonders wilt dan is de keuze veel groter als u ook betaalde sjablonen meeneemt.
Bij de keuze van een template zijn er een aantal zaken om op te letten. Een van de belangrijkste is de kleur. Er zijn namelijk studies gedaan naar hoe de kleur van de site bepaalt hoe lang mensen blijven hangen. Hieruit blijkt dat mensen een oranje achtergrondkleur prettig vinden, terwijl een kleur als groen als onprettig wordt ervaren.
Daarnaast is het erg belangrijk dat de site snel laad en geschikt is voor mobiel gebruik. De reden daarvoor is dat of mensen je site überhaupt lezen, voor een groot deel afhangt van hoe snel deze laadt. Voor iedere tiende van een seconde die een bezoekers langer moeten wachten tot de site goed in beeld is, haakt een aantal procent af. Omdat zoekmachines als Google zich bewust zijn van dit effect, laten ze sites die snel laden eerder in de top 10 resultaten verschijnen dan langzamere sites. Ook geven ze pluspunten aan sites die goed geoptimaliseerd zijn voor gebruik op mobiele telefoons en andere handheld devices als een tablet.