Veel ondernemers hebben een site. Vaak laat je die maken bij een webdesigner zodat alles er aantrekkelijk uitziet voor potentiële klanten. Ook zal de websitebouwer je vaak vertellen dat de site ook “SEO geoptimaliseerd” is. SEO staat voor Search Engine Optimization en het houdt in dat je website goed te vinden is via een zoekmachine als Google. SEO is echter niet iets wat je ‘eventjes’ doet. Een nieuwe site voor je bedrijf is daarom vaak nog net op de bedrijfsnaam vindbaar, maar op zoekwoorden die veel gebruikt worden in jouw branche, is de kans groot dat je jezelf pas terugvindt op de tiende pagina van de zoekresultaten. Daar komt natuurlijk niemand.
Een site optimaliseren voor Google is geen taak die je snel gedaan hebt. Hier zit vaak best wel veel werk in. De kans is groot dat concurrenten dit uitbesteden aan een specialist. Dit is een investering die zichzelf dikwijls meermaals terugbetaalt. Dit kun je in principe ook zelf doen, maar daarvoor heb je wel een hoop inzet en creativiteit nodig. Hoe dit in zijn werk gaat leggen we je in dit blog uit aan de hand van drie pijlers.
De drie pijlers van SEO
Search Engine Optimization is grofweg in te delen in drie aspecten die allemaal in orde moeten zijn om hoog te scoren in de resultaten van een zoekmachine. Dit zijn: techniek, content en autoriteit. Om dit te kunnen begrijpen nemen we je mee langs hoe Google werkt en hoe deze aspecten invloed hebben op jouw ranking in de zoekresultaten.
Superieure content
Een zoekmachine leest de teksten op jouw website uit. Dat doet het niet als een mens door te begrijpen en te interpreteren. Google slaat op wat er staat aan tekst en kijkt of het overeenkomt met wat iemand intikt in de zoekbalk. Wanneer iemand bijvoorbeeld zoekt op `roze olifant´ is de kans groot dat het eerste zoekresultaat een website is met ´roze olifant´ in de titel en waar deze term ook een aantal keer in de tekst terug komt. Aan de hand van titels, tussenkoppen en tekst probeert Google voor zichzelf duidelijk te krijgen waar de pagina over gaat. Probeer in je tekst dus niet alleen je klant te informeren, zorg ook dat je af en toe subtiel duidelijk maakt aan Google waar je het over hebt door bepaalde zoekwoorden in je tekst te verwerken.
Een hoog aanzien bij Google
Wanneer je je content hebt geoptimaliseerd en Google begrijpt waar je het over hebt, is het tijd om te zorgen dat Google jou als een betrouwbare bron gaat zien. Dit doet Google vooral door te kijken hoeveel anderen naar jouw site verwijzen. Net als bij mensen stijgt een site in aanzien als veel mensen hem kennen en er positief over praten. Hoe hoger diegene in aanzien staat die het over je heeft, hoe beter het is voor jouw eigen autoriteit. Bij je website is het dus zaak om links te laten binnenkomen van andere sites, die relevant zijn binnen jouw vakgebied en die een hoge autoriteit hebben. Autoriteit is te meten via tools, maar je kunt het ook zelf uitvogelen aan de hand van de zoekresultaten in Google of het aantal maandelijkse bezoekers.
Een site die technisch tiptop in orde is
Ten slotte wil je dat je site technisch perfect is. Denk hierbij vooral aan de laadsnelheid. Denk maar eens na over hoe lang jij een site zou laten laden voordat je wegklikt. De kans is groot dat iemand al weg klikt wanneer er de eerste drie seconden nog niets is gebeurd. Google wil uiteindelijk vooral een relevante zoekmachine blijven voor de gebruiker. Daarom zal de zoekmachine een traag ladende site lager indelen, omdat mensen blijkbaar niet vinden wat ze zoeken op die site en natuurlijk niet te lang willen wachten. Zorg dus dat je website technisch helemaal in orde is.
Zorg dat jouw doelgroep je vindt
Vindbaar zijn in Google is één ding. Vindbaar zijn voor de mensen waardoor je gevonden wil worden is een tweede. Zorg dus dat je van tevoren goed onderzoek doet naar waar jouw doelgroep op zoekt. Zo weet je zeker dat je de juiste mensen aantrekt met jouw website. Vaak is het deel hiervan wat bestaat uit content prima te doen. Als je bijvoorbeeld iets in een bepaalde woonplaats wil aanprijzen is het vrij gemakkelijk om een pagina “zoekwoord+plaatsnaam” aan te maken. Zo target je specifiek de mensen in jouw werkgebied waardoor je minder bijvangst hebt én je makkelijker hoog in Google komt.
Bonustip voor een toppositie
Door goed onderzoek te doen naar jouw doelgroep en een slimme strategie te ontwikkelen waarbij je goed je kansen afweegt per zoekwoord, kun je snel een beeld krijgen van waar je gemakkelijk op kan scoren. Zorg vervolgens dat je alle drie de pijlers van SEO op orde hebt en de kans is groot dat je hoog scoort. Mocht je er nu niet uitkomen op één van de drie gebieden of heb je een sparringpartner nodig bij het doen van je onderzoek. Neem dan contact op met bijvoorbeeld SEO Bureau SAM Online Marketing. Zij beschikken over de tools om te analyseren waar je zwakke punten liggen en hoe jij jezelf kunt verbeteren.