Het maakt niet uit waar je werkt, overal kom je wel eens een kaart tegen waarop staat hoe je bepaalde werkzaamheden het beste kunt uitvoeren. Dit wordt ook wel een werkplekinstructiekaart genoemd. Op deze kaart kunnen verschillende veiligheidsmaatregelen worden uitgelicht. Maar hoe kun je zo’n werkplekinstructiekaart nu het beste gebruiken?
Waarom een werkplekinstructiekaart?
Op een werkplekinstructiekaart staat de belangrijkste informatie met betrekking tot veiligheid. Vaak worden de basis principes van veiligheidsinformatiebladen en productinformatiekaarten hierop eenvoudig opgeschreven. Zo wordt deze informatie op een duidelijke manier aan de werknemers doorgegeven. Je zou je kunnen afvragen waarom je niet gewoon de veiligheidsinformatiebladen en de productinformatiekaarten aan de werknemers ter beschikking stelt. Een werkplekinstructiekaart is echter veel duidelijker en beknopter. Er kan daarom veel onduidelijke en niet relevante informatie weg worden gelaten. Hierdoor is een werkplekinstructiekaart veel duidelijker en directer. Vooral als je met gevaarlijke stoffen werkt is het belangrijk dat je een snel en duidelijk overzicht hebt van hoe je met elke stof om moet gaan.
Wat staat er op een werkplekinstructiekaart?
Een werkplekinstructiekaart moet kort en krachtig zijn. Er zijn daarom een paar punten die er zeker weten op moeten staan. Met betrekking tot gevaarlijke stoffen moet er bijvoorbeeld het volgende opstaan. Ten eerste moet er de belangrijkste informatie over de gevaarlijke stof waarmee wordt gewerkt opstaan. De mogelijke gevaren van deze stof moeten worden opgenoemd. Ook moeten de maatregelen die genomen worden om risico’s te voorkomen duidelijk vermeld worden. Er moet een instructie worden toegevoegd over wat je moet doen bij een incident, bijvoorbeeld bij brand of contact met de huid. Ook moet er altijd een noodnummer opstaan.
Verplicht?
Een werkplekinstructiekaart is niet per definitie verplicht. Wel is de werkgever verplicht om werknemers op een duidelijke manier in te lichten en instructies te geven over hoe ze te werk moeten gaan met gevaarlijke stoffen. Een werkplekinstructiekaart is daarom wel een veilige en duidelijke manier om dit te doen. Deze werkplekinstructiekaart mag ook digitaal worden verstrekt. Je hoeft dus niet per se een papieren versie op je werkplek te hebben. Je zou daarom kunnen kiezen voor een digitaal platform dat alle werkplekinstructiekaarten voor je bewaart. Zo heb je ze altijd bij de hand en hoef je ze nooit te zoeken.