Het is misschien niet zo verstandig om van die bloeiende rhododendrons in je tuin thee te gaan trekken, en al helemaal niet van dat vingerhoedskruid! Er zijn echter zat bloemen die je gewoon achterom kunt vinden die jou zeker weten helpen met van alles en nog wat. Zo is de gewone paardenbloem handig om de lucht van urine weg te krijgen en heeft ze een zoutuitwassende werking. De wortel is een bittermiddel om in voeding te stoppen.
Madelief
Een madeliefje kan met gesloten bloemknop in azijn worden gelegd. Dan kun je dit gebruiken als vervanging voor kappertjes! Bloemen in je eten is best een hip ding, dus waarom niet? Het mooie bloemetje wordt ook gebruikt als extra in middeltjes tegen reuma en jicht bijvoorbeeld. Bovendien helpt het met het ophoesten van slijm, en zit het met die reden in middeltjes tegen bronchitis.
Sint-Janskruid
Let op, gebruik nooit zomaar Sint-Janskruid zonder dat je weet wat je doet! Hoewel het in kleine hoeveelheden o.a. in thee voorkomt, is Sint-Janskruid in grotere hoeveelheden giftig. Desalniettemin werkt het positief als een lichte bedwelming en kalmering. Ook bij depressieve toestanden kan het helpen, maar vraag dit altijd eerst aan je dokter.
Brandnetel
Brandnetel is één van de kruiden waar je weinig fout mee kunt doen (tenzij je ze met blote handen eruit trekt natuurlijk). Brandnetelkruid heeft seratonine, histamine, en een aantal vitamines. In de geneeskunde wordt het kruid ook gebruikt bij reuma en jicht. Het is goed voor je darmen, en kan pijn en ontstekingen tegengaan. Let wel even op dat je er meer mee kunt als je ze jong oogst. Zijn de blaadjes niet scherp dan kun je er makkelijk soep of thee van maken.