Je hebt verschillende type sporters. De een wil een paar kilo verliezen om uiteindelijk op een gezond gewicht te blijven en de ander wil juist wat meer kilo’s aankomen. Naast sporten is daarbij voeding heel erg belangrijk. Voordat je dus überhaupt gaat sporten is het goed om je caloriebehoefte in kaart te brengen en te kijken naar eiwitten, koolhydraten en vetten. Om uiteindelijk deze voedingsstoffen binnen te kunnen krijgen wordt een weight gainer toegepast. Naast het gewoonweg aankomen, wordt dit product ook gebruik voor het opbouwen van extra spiermassa. Met name wordt dit gebruikt door krachtsporters die lastig in gewicht aankomen. Door weight gainers worden er makkelijk extra calorieën toegevoegd aan je eetpatroon. Wat dit product doet en hoe je het onder andere gebruikt lees je in dit artikel.
Wat is het precies?
Weight gainers zijn speciale shakes die veel calorieën bevatten, welke je kunt aanvullen op je normale eetpatroon. Hiermee verhoog je je calorie-inname met koolhydraten en eiwitten. De koolhydraten die je binnen krijgt worden omgezet in glucose, welke naar je spieren en lever vervoerd worden. Een weigth gainer zorgt er dus voor dat je meer energie krijgt voor je spieren en dit draagt bij aan je sportprestatie.
De eiwitten die je via deze shake binnenkrijgt, leveren bouwstoffen voor je botten, organen en zenuwstelsel. Hierdoor zullen ook je spieren sneller herstellen na het sporten en zal je spiermassa sneller worden opgebouwd.
Welke moet ik gebruiken?
Hoewel je met een shake gemakkelijk en snel meer calorieën binnenkrijgt, dient normale voeding wel de basis te blijven van jouw eetpatroon. Gebruik het dus alleen als aanvulling en niet als basis. Daarnaast is het van belang dat je niet te veel over je dagelijkse caloriebehoefte gaat, bij het gebruik van een weight gainer. Hierdoor zal namelijk je vetpercentage snel stijgen, terwijl je op een gezonde manier spiermassa op moet bouwen. Het beste kun je 300 tot 500 kilocalorieën over je dagelijkse caloriebehoefte eten.
Het nadeel van weight gainers zijn dat je last kan gaan krijgen van je darmen. Probeer het dus langzaam op te bouwen, zodat je lichaam kan wennen aan het product. Controleer ook de ingrediënten, omdat een shake met volle melk anders werkt dan een shake met plantaardige melk of halfvolle melk.