Dromen heb je en dit blijven vaak dromen. Wil je een droom verwezenlijken, zoals een overkapping bouwen of een aanbouw, dan zul je een architect nodig hebben. Deze helpt om jouw wensen om te zetten in een ontwerp. Maar welke architect heb je nu nodig? Kies je dan voor die ene architect uit Amsterdam of voor de achterbuurman die een goede architect kent? Een architect doet meer dan een ontwerp tekenen, zoals het adviseren op basis van wet- en regelgeving, vergunningen en bouwprocessen. Wil jij weten hoe je de juiste architect vindt? Lees dan snel verder!
Inspiratie en onderzoek
Voordat je allerlei architecten gaat bellen, is het belangrijk om je te laten inspireren door bijvoorbeeld blogs over moderne interieurs. Dit doe je door te kijken wat voor stijl jij graag terug wilt zien in bijvoorbeeld jouw overkapping of aanbouw. Er is namelijk een ruim aanbond van architecten en bouwsystemen. Wanneer al je zoekopdrachten gecombineerd worden ontdek je de stijl die bij jou past. Als die ene architect uit Amsterdam projecten heeft uitgevoerd wat binnen jouw straatje past, kun je contact met hem of haar opnemen.
Om zeker ervan te zijn dat een architect de juiste is, is het slim om eerdere projecten van de architect te bekijken. Dit geeft een beeld van wat de architect kan, want woorden zijn natuurlijk geen daden.
Referenties
Wanneer je gaat kijken bij de ontworpen projecten, is het verstandig om te vragen naar de ervaringen van degene die de architect heeft ingeschakeld. Waren ze tevreden? Zo ja, waarom en zo nee, waarom niet? Soms moet je ook even je stoute schoenen aantrekken. Stoot je op je droomhuis, durf dan aan te bellen om erachter te komen dat die architect uit Amsterdam het huis heeft ontworpen.
Transparantie in de kosten
Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt met een architect over de kosten. Het is natuurlijk niet prettig, wanneer er onverwacht veel hogere kosten betaald moeten worden. Maak een afspraak over de transparantie van de kosten en leg vast dat je de werkzaamheden duidelijk op papier wil.
Hierdoor heb je duidelijkheid over je kosten en kun je voor jezelf beter een kostenplaatje opstellen. Zorg dat je weet welke werkzaamheden gaan plaatsvinden en wanneer deze gaan plaatsvinden.