Als jij ook wilt meebeslissen wat er in jouw omgeving gebeurd is het slim om raadslid te worden. Bijna iedereen kan raadslid worden. Het is ook geen fulltime functie, dus je kan er naast ook gewoon blijven studeren of een andere baan hebben.
Aanmelding
Meestal is het zo dat als je raadslid wilt worden je je moet aanmelden bij een politieke partij in jouw gemeente. Als je je verkiesbaar wilt stellen op hub kandidaten lijst dan moet je in de gaten houden wanneer deze partijen sollicitaties hebben om op de lijst te komen. Dit kan tot wel een jaar van tevoren zijn dus het is belangrijk dit goed in de gaten te houden. Meestal met je voor een kandidatencommissie verschijnen. Deze bepalen of jij geschikt bent voor een plaatsje in de partij en zo ja dan welke plaats.
Eisen
Om kandidaat te worden moet je natuurlijk wel aan een aantal eisen voldoen. Je moet op zijn minst 18 jaar zijn om mee te mogen doen. Ook mag je niet uitgesloten zijn van je kiesrecht. Als dit zo is dan is dit meestal bepaald door een rechter. Je moet ook in de gemeente wonen waar je raadslid van wilt worden. Als je van een andere nationaliteit bent mag je in Nederland ook lid worden van de gemeenteraad. Als je van buiten de EU komt dan moet je minimaal 5 jaar in Nederland wonen. Voor mensen binnen de EU kan dit al eerder. Je mag bijvoorbeeld ook geen dubbele functie uitvoeren binnen de gemeente. Als jij ambtenaar bent mag je niet ook nog raadslid worden.
Wat doe je als raadslid
Als je raadslid bent dan hoor je bij de gemeenteraad. Dit houdt in dat je verantwoordelijk bent voor het vormen van het volk, denk aan het zorgen voor burgerparticipatie. En je bent verantwoordelijk voor het stellen van kaders en het controleren van de burgemeester en de wethouders. De gemeente raad vergaderd ongeveer 1 keer per maand. Daarnaast bestaat de gemeenteraad uit verschillende commissies. Deze commissies vergaderen meestal om de week. Je bent daarom ook vaker lid van meerdere commissies.