Misschien heb je wel eens iets gedaan in Excel, maar wist je dat er zo veel meer mogelijk is? Excel is bij uitstek het programma om te rekenen, en dus bijzonder geschikt om een huishoudboekje mee op te stellen. Hieronder een aantal formules die je hierbij kan gebruiken.
Inkomsten
Als je je inkomsten en uitgaven wilt bijhouden, zal je je inkomsten bij elkaar moeten optellen. Hier kan je Excel perfect voor gebruiken. Het is heel eenvoudig om cijfers bij elkaar op te tellen in Excel met behulp van formules. Begin met je inkomsten onder elkaar te plaatsen in een kolom. Denk hierbij aan salaris, uitkering, toeslagen of extra’s. Optellen in Excel hoeft niet moeilijk te zijn. Je zult alleen even goed de basis moeten kennen.
Selecteer een lege cel waar je de uitkomst wilt hebben. Excel heeft deze formule al makkelijk voor je gemaakt. In plaats van zelf de formule te typen, ga je naar Start en vervolgens naar AutoSom. Selecteer de cellen die bij elkaar opgeteld moeten worden. Als je nu op Enter klikt, verschijnt de uitkomst van de som. Je hebt nu je maandelijkse inkomsten duidelijk. Het handige is dat wanneer je 1 van de cijfers aanpast (je krijgt bijvoorbeeld salarisverhoging), de rest ook meteen mee berekend wordt.
Uitgaven
Vervolgens wil je je uitgaven op een rijtje zetten. Maak naast de inkomsten een kolom met uitgaven, zoals huur, boodschappen en kleding. Deze cijfers wil je aftrekken van je inkomsten. Het is handig om je uitgaven eerst bij elkaar op te tellen, zodat je straks je totale uitgaven van je totale inkomsten kunt aftrekken. Doe hiervoor hetzelfde als je bij de inkomsten hebt gedaan.
Nu gaan we deze 2 cijfers van elkaar aftrekken met behulp van een formule. Ook deze heeft Excel al geautomatiseerd. Selecteer de lege cel waar je de uitkomst wilt hebben. Gebruik vervolgens de functie Min om de cijfers van elkaar af te trekken. Je weet nu precies hoeveel geld je elke maand overhoudt.
Het bijhouden van een huishoudboekje in Excel is dus enorm handig. Als je één keer alles hebt ingevuld, is het heel makkelijk bij te houden. Door het gebruik van formules en functies hoef je maar een keer een cijfer aan te passen en wordt die meegenomen in alle berekeningen die zich in het vel bevinden. Dit scheelt veel werk en maakt het erg overzichtelijk.