Een factor met grote invloed op het milieu is de omgang met grondstoffen. Uiteindelijk is een circulaire economie het doel binnen de maatschappij.
Het verschil tussen een lineaire en circulaire economie
In een lineaire economie worden grondstoffen gebruikt om nieuwe producten van te produceren. Deze worden vervolgens aan het einde van hun levenscyclus verbrand. In een circulaire economie gaat het er om dat deze cyclus niet stopt. Dit wil zeggen dat er geen grondstoffen en afval telkens overnieuw worden gebruikt. De circulaire economie is dus een economie waarin geen afval bestaat en dat afval in principe wordt gezien als grondstof. Deze overgang van een lineaire naar een circulaire economie vergt uiteraard voor een aantal veranderingen. Om circulariteit te willen verkrijgen wordt in deze blog de R-ladder toegelicht met voorbeelden hoe de ondernemingen deze zouden kunnen toepassen om milieubewuster te leven.
De R-ladder binnen circulaire economie
In een circulaire economie is er nauwelijks sprake van afval en worden grondstoffen telkens hergebruikt. De R-ladder geeft de mate van circulariteit aan binnen ondernemingen. Hoe hoger de R op de ladder ligt des te meer grondstoffen er worden bespaard.
R1: Refuse & Rethink. Producten niet kopen, minder gebruiken of helemaal niet meer gebruiken.
R2: Reduce. Zorgen voor minder grondstoffengebruik door het bedenken van een meer efficiënte manier van grondstoffengebruik tijdens de productie.
R3: Re-use. Het hergebruiken van een product omdat het nog in goede staat is.
R4: Repair, refurbish, remanufacture en repurpose. Reparatie en onderhoud van een product. Het opknappen van een oud product zodat het doorverkocht kan worden in goede staat. Bepaalde onderdelen van een product gebruiken voor andere producten die dezelfde of vergelijkbare functie hebben. Om kleine onderdelen die gerepareerd zijn te vervoeren kan het voorkomen om deze op een duurzame manier van te voren te sealen. Informatie over een heat seal machine lees je hier.
R5: Recycling. Hierbij gaat het om het verwerken van materialen tot grondstoffen om deze vervolgens voor een nuttig doeleinde te kunnen hergebruiken.
R6: Recover. Het herwinnen van energie uit recyclebaar afval staat hier centraal. De energie die vrijkomt bij het verbranden van het afval kan omgezet worden naar bijvoorbeeld elektriciteit of als energie voor verwarmingen.
Lees meer over het verbeteren van duurzaamheid binnen je bedrijf.