Dit is een zéér belangrijke vraag voor als je een bedrijf hebt. Als jouw bedrijf gevaarlijke stoffen produceert, importeert, exporteert of een mixer daarvan is dan moet je deze documenten kunnen toedienen. Het is zelfs wettelijk verplicht voor jou als bedrijf deze Safety data sheets toe te dienen aan de ontvanger. Deze Safety data sheets werden tot een aantal jaar geleden manueel opgesteld. Het is natuurlijk belangrijk dat je alles zorgvuldig en met aandacht aan de wetten van de Europese Unie deze Safety dat sheets opstelt. Let wel op dat manueel niet alles heel nauwkeurig kan verlopen of 100% kloppen.
Om het te vergemakkelijken en minder tijd te verliezen maken nu veel bedrijven gebruik van een data sheet software.
Software
Omdat het een moeilijke en lange klus is om al die gegevens te verzamelen en in een document te plaatsen is het aangeraden om gebruik te maken van een data sheet software. Deze data sheet software is uitgebracht om het werk te vergemakkelijken voor als je zo een data sheet moet opstellen. Toch is het sterk aangeraden om het door specialisten te laten opstellen zo bespaar jij als bedrijf ook tijd en weet je met volle zekerheid dat alles correct is volgens de wetten van de Europese Unie. Een Safety data sheet oftwel in het Nederlands de ViB’s moeten altijd in de taal van het land waar de documenten naar toe gaan opgesteld worden.
Welke informatie moet je vermelden?
Er zijn 16 onderwerpen waar je zeker rekening mee moet houden en niet mag vergeten in je Safety data sheet. Hieronder volgt de opsomming van de belangrijke informatie die niet mag missen:
- Identificatie van de stof, het bedrijf en de telefoonnummers voor noodgevallen
- Identificatie van de gevaren
- Informatie over de bestanddelen
- Eerste hulp maatregelen
- Maatregelen brandbestrijding
- Maatregelen die genomen moeten worden als het stof per ongeluk vrijkomt
- Opslag en gebruik
- Maatregelen blootstelling/ persoonlijke bescherming
- Fysische en chemische eigenschappen
- Toxicologische informatie
- Ecologische informatie
- Stabiliteit en reactiviteit
- Verwijderingsinstructies
- Informatie over het vervoer
- De regelgeving
- Overige informatie
Conclusie
Als je dus gevaarlijke stoffen produceert, importeert, exporteert of een mixer ervan bent mag je zeker niet vergeten om een Safety data sheet zelf op te stellen of te laten opstellen door een specialist. Om problemen te voorkomen en alles veilig te laten verlopen is zo een Safety data sheet strikt van belang.