Bij een scheiding komt veel kijken. Het is beter om samen afspraken te proberen te maken over de verdeling van alle spullen en de woning. Als jullie kinderen hebben moeten jullie een ouderschapsplan maken.
Samen afspraken maken
Probeer jouw situatie met jouw partner te bespreken en om samen afspraken op papier te zetten. Als jullie een echtscheiding gaan aanvragen zet de advocaat deze afspraken in het ‘echtscheidingsdocument’.
Maak afspraken over:
- De kinderen
denk aan kinderalimentatie en het maken van een ouderschapsplan - De spullen
Verdeel de spullen - De woning
Wie krijgt de woning? Of wordt deze verkocht? - Partneralimentatie
- De schulden
- De verdeling van het pension
Wat jullie allemaal moeten verdelen hangt af van de voorwaarden waaronder jullie trouwde:
- In gemeenschap van goederen of beperkte gemeenschap van goederen
- Onder huwelijkse voorwaarden. Dit zijn dan afspraken die gemaakt zijn over jullie spullen en schulden bij een notaris. Dit werd voor of tijdens het huwelijk gedaan.
Een echtscheiding aanvragen
Een echtscheiding aanvragen doe je bij de rechtbank en daarvoor is een advocaat verplicht. Deze advocaat kan een echtscheiding op gemeenschappelijk of eenzijdig verzoek aanvragen. Bij een gemeenschappelijk verzoek dient de advocaat voor jullie beide en bij een eenzijdig verzoek heeft de partner een eigen advocaat.
Bij een eenzijdig verzoek zal de rechter jou uitnodiging voor een zitting in de rechtbank. De advocaat gaat mee naar deze zitting. Tijdens deze zitting zal de rechter jou vragen stellen en een besluit nemen. Hij kan een besluit nemen over afspraken waar jij het niet mee eens bent.
Mediator
Als het niet lukt om samen met je partner voor de aanvraag van de echtscheiding afspraken te maken dan kan je het proberen met een mediator. Deze mediator is onpartijdig en kan jullie helpen om afspraken op papier te zetten. Als dit nog altijd niet lukt, kan je een advocaat inschakelen.