De toekomst is voor velen nog onduidelijk. Het is een moment in tijd waar sommigen wellicht al naar verlangen, terwijl anderen liever in het heden of verleden blijven met hun gedachten. Echter kan niemand de toekomst, en daarmee verandering, tegengaan. Ook houdt het voor iedereen iets anders in. Studenten kijken bijvoorbeeld naar de toekomstige arbeidsmarkt in hun respectievelijke werkveld, het kopen van een eerste huis of wellicht nog eerst een wereldreis maken. Een 50-plusser zal echter een andere visualisatie hebben als het gaat over de toekomst. ‘’Wat zal ik gaan doen als ik met pensioen ben? Wil ik nog een nieuw huis kopen waarin ik oud zal worden?’’. Al deze vragen met betrekking tot de toekomst kunnen veel stress of onduidelijkheden opleveren. Het voornaamste is om rustig te blijven en alles te visualiseren wat er om je heen gebeurt of kan gaan gebeuren.
Visualisatie van de toekomst
Voordat je ergens aan begint, is het goed om alles even op een rijtje te zetten. Dat is vaker beter dan lukraak ergens mee starten. Een goede voorbereiding is vaak het halve werk en dat geldt hierbij ook. Schep niet te veel verwachtingen in één keer bij de visualisatie van de toekomst. Het is namelijk beter om 3 duidelijke doelen te scheppen, in plaats van 10 doelen die niet bepaald duidelijk zijn. Zo creëer je voor jezelf een rustigere sfeer, wat de mentale gesteldheid ten goede zal komen. Denk bij de visualisatie van jouw toekomst na over wat jij wilt bereiken in de komende periode. Geef altijd de voorkeur aan iets waar jij gepassioneerd over bent. Doe dus niet wat jij denkt dat goed is of gedaan moet worden, maar juist wat jij leuk vindt om te doen of te leren.
Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat jouw gevisualiseerde toekomstbeeld iets anders uitpakt tijdens het proces ernaartoe. Raak dan vooral niet in paniek. Geen enkel vooropgesteld plan zal namelijk precies zo plaatsvinden als men vooraf had verwacht. Probeer flexibel te zijn qua mindset, zodat jij in zulke situaties beter ermee om zal kunnen gaan. Mocht je toch denken dat je door de bomen het bos even niet meer ziet? Neem dan per dag even een paar momenten voor jezelf. Dit kan zijn door elke dag even te mediteren. Je kunt ook een plek of persoon opzoeken waardoor je mindset even afgeleid wordt. Het is namelijk nooit goed als jouw toekomstplannen, jouw huidige gemoedstoestand veel doen beïnvloeden. Mocht je denken dat het wél die kant op gaat? Probeer dan weer dat moment voor jezelf te pakken.
Regelmaat is belangrijk
Voor elk doel of proces in jouw leven, is het van belang dat er enige regelmaat in zit. Regelmaat zorgt ervoor dat jouw hersenen, en daarmee jouw onderbewustzijn, het beste resultaat kunnen leveren. Zo is visualiseren het meest optimaal wanneer je dit in de ochtend doet. Dit komt omdat het brein nog niet volledig ‘’wakker’’ is en daardoor niet veel afgeleid kan worden door omgevingsfactoren. Probeer bijvoorbeeld elke ochtend even 5 of 10 minuten vrij te maken voor jezelf, waarbij je jezelf afzondert van anderen. Je kunt in deze tijd bijvoorbeeld mediteren, maar ook ideeën op papier zetten. Probeer ook altijd even jouw voorgestelde doelen voor de geest te halen, zodat je weet waar je het allemaal voor wilt doen. Op deze manier begin je jouw dag goed, waarbij jouw brein elke dag herinnert zal worden aan jouw toekomstplannen. Zo verlies je jouw voorbedachte doelen nooit uit het oog! Daarnaast is het heel belangrijk om een vast slaappatroon te hebben, waarbij je voldoende slaap krijgt. Dit zal jouw brein ten goede komen en je zult je uitgerust voelen.
Sta open voor nieuwe ideeën
Op weg naar jouw gestelde doelen is het belangrijk om niet alles zelf te willen doen. Mensen om jou heen, of dit nu collega’s, vrienden of familieleden zijn, kunnen een positieve invloed hebben. Niemand in deze wereld kan namelijk alles zelf doen, iedereen heeft een beetje hulp nodig. Dit hoeft niet per se te betekenen dat ze jouw actief moeten bijstaan in het behalen van jouw doelen. Zie hen als een hulpmiddel om de visualisatie van jouw toekomstdoelen werkelijkheid te maken. Dit kan komen in de vorm van inzichten of ideeën van een ander, die wellicht al eerder in een vergelijkbare situatie hebben gezeten. Dit kan jou bewust of onbewust helpen, net zoals jij dat voor anderen en hun toekomstplannen kunt doen. Help elkaar wanneer het kan, daar wordt iedereen beter van!
Kort samengevat, stel jezelf niet té veel doelen en alleen doelen waar jij voor staat. Doe niet iets omdat je denkt dat het gedaan moet worden. Zorg er daarbij voor dat je regelmaat hebt, zoals een dagelijkse routine. Visualiseer daarbij de middelen die jou kunnen helpen om jouw toekomstdoelen te behalen in de langere termijn. Zolang je het overzicht kunt bewaren en passende acties kunt toepassen, zal jouw toekomst er rooskleurig uit gaan zien.