De influencer is tegenwoordig niet meer weg te denken. Maar wat is een influencer ook al weer? In deze blog leggen wij jou uit wie of wat een influencer ook al weer is.
De influencer
Een influencer is persoon die zich vaak in een online-omgeving presenteert. Wanneer we het hebben over een online-omgeving dan gaat het om: Facebook, Twitter, Instagram, Twitch, YouTube, Snapchat, TikTok en LinkedIn. Dit zijn eigenlijk allemaal platformen waar mensen dingen kunnen delen. Dingen die ze bijvoorbeeld meemaken op een dag of hebben meegemaakt. Andere mensen vinden dit interessant en bekijken deze mensen dan. Op verschillende platformen is het dan ook mogelijk om deze mensen te volgen. Dit mensen die deze influencers dan volgen zijn de ‘volgers’. Hoe meer ‘volgers’ een influencer heeft des te bekender diegene is.
Waar komt het woord vandaan?
Maar hoe komen deze mensen dan aan de naam ‘influencer’? Nou dat komt doordat de deze influencers bepaalde voorkeuren hebben voor bijvoorbeeld cola, boeken, eten of andere producten. Het blijkt dat de ‘volgers’ deze voorkeur van de influencers soms overnemen. Zij besluiten dan ook om Coca Cola te kopen. Hiermee beïnvloedt een influencer dus de ‘volger’. Een letterlijke vertaling van het woord influencer betekent dan ook eigenlijk beïnvloedbaar. Zo komen influencers dus aan hun naam.
Hoe verdient een influencer geld?
Influencer sluiten deals met bedrijven. Een influencer wordt dan bijvoorbeeld betaald om een blikje cola leeg te drinken tijdens een video. Hierdoor ziet de ‘volger’ dan zijn/haar voorbeeld dit drinkt. De ‘volger’ kiest dan de volgende keer in de supermarkt ook voor deze cola. Hiermee verdient het bedrijf dat de influencer betaalde dus geld. De laatste jaren waren er veel influencers die meededen aan deze vorm van influencermarketing zoals het ook wel genoemd wordt. Toch wordt deze vorm langzaam iets aan banden gelegd. Personen zoals Enzo Knol richtten hun reclames op kinderen. Dit is iets wat bijvoorbeeld op televisie streng gereguleerd is. De reden hiervoor is dat kinderen niet zo makkelijk onderscheidt kunnen maken tussen een reclame iets wat ‘gewoon’ wordt gebruikt. Vandaar dat er dus regels zijn opgesteld. Toch is influencermarketing zo slecht nog niet. Kleine merken zoals equalite kunnen hierdoor sneller groeien. Deze influencermarketing zorgt er dan voor dat zij net dat zetje krijgen wat nodig is om het merk bekent te maken.