E-smokers. De één begint ermee om van het reguliere roken af te stappen, de ander is simpelweg nieuwsgierig naar de populaire smaken en apparaatjes. Welke van de twee redenen ook belangrijk is voor jou, als je net komt kijken in de wereld van e-smokers zijn er een overweldigend aantal producten beschikbaar. Dus het is wel handig om je er even goed over in te lezen, en dat kan hier!
Wat is een e-sigaret of e-smoker nou precies?
Een E-smoker is een elektronisch apparaat dat bestaat uit een batterij, een tankje voor de vloeistof (ook bekend als een clearomizer), en een gloeidraad met katoen genaamd een coil. Het werkt als volgt: Je drukt op de knop van de e-smoker, waardoor de gloeidraad begint op te warmen en de vloeistof die in het katoen is getrokken langzaam verdampt. Deze vapor (hetgeen damp betekent, vandaar dat de activiteit ook wel eens vapen genoemd wordt) adem je dan in via het mondstukje. Hier zit ook al een essentieel verschil met gewoon roken. Inplaats van dat er verbranding plaatsvindt zoals bij een normale sigaret, wordt bij een e-sigaret enkel verdampt. Hierdoor is het roken ook anders, want bij een hijsje hoef je veel minder kracht te zetten. Zuig je te hard op het mondstuk, kan het zelfs zijn dat er iets van de vloeistof in je mond komt, hetgeen ronduit vies is.
Een eerste e-smoker aanschaffen. Waar moet je op letten?
Dankzij het gigantische aanbod is het niet makkelijk om snel een keuze te kunnen maken en tot een eerste aankoop te komen. Een complete lijst van mogelijkheden zou deze compacte gids dan ook niet zo compact meer maken. Het is bij een eerste keuze wel handig om op de dingen te letten die voor jou belangrijk zijn. Ben je een recreatief gebruiker, dan is een kleine batterij van 650 mAh misschien wel voldoende. Gemiddeld duurt het echter drie uur voor een e-smoker batterij is opgeladen, dus ben je iemand die rookt omdat het nodig is, dan is 2000 mAh of meer misschien een betere oplossing. Zo’n batterij gaat tenslotte tot wel twee dagen mee.
Nu hoef je niet meteen de allerduurste smoker te kopen om erachter te komen wat voor jou fijn is. Een upgrade kan later altijd nog mocht het dampen je bevallen. Echter is het wel geadviseerd om op te letten bij ‘’extreem goedkope’’ namaakmodellen. Deze blijken na aankoop toch te goedkoop in hun productie te zijn en zorgen voor een vervelende ervaring. Meestal is een starter set van een gerenommeerd merk een beter idee. Merken zoals Justfog en Eleaf krijgen vaak hoge waarderingen. Een elektrische sigaret kopen? Je mag er best even de tijd voor nemen.
En welke smaak dan?
Het is beter om geen echte sigarettensmaak te verwachten bij een e-sigaret. Althans, nog niet. Alleen al door het verdampingsproces en de andere samenstelling van de vloeistof vergeleken met tabak is de smaak sowieso anders. Er zijn wel wat soorten die een beetje in de buurt komen, maar uiteindelijk is het je eigen keuze hoever je gaat met smaakjes en soorten. Je kunt tegenwoordig zelfs gaan voor ‘’aardbeien smaak’’ en nog tal van soorten die je zelf misschien niet eens kon verzinnen. Kijk hier voor het e-sigaret vloeistof aanbod. Liever toch een meer traditionele liquid? Dat kan bijvoorbeeld deze Hangsen Liquid zijn. De meeste fysieke winkels bieden je ook aan terplekke iets uit te testen, en soms ook proefpakketten voor thuis.
Wat met name handig is om te begrijpen als het om smaken gaat is dat elke liquid VG (Vegetal Glycerin) en/of PG (Propylene Glycol) bevat. Dit zijn stofjes die zorgen voor de hoeveelheid damp, rookervaring, en binding. Een liquid die volledig uit VG bestaat wordt eigenlijk alleen maar gebruikt bij een overgevoeligheid voor PG, hetgeen handig is om uit te testen. Tevens is zo’n substantie door haar stroperigheid niet geschikt voor elke e-smoker, waar je op moet letten bij een aankoop als je enkel VG in je liquid wilt. Verder zorgt VG over het algemeen voor meer damp, en is PG beter voor de levensduur van de coil.
En met welk onderhoud moet je rekening houden?
Het is handig om de verdamper tenminste één keer per week schoon te maken met warm water om een vieze nasmaak te voorkomen. Meestal vervang je om de één of twee weken sowieso de coil. Dit omdat het katoen dat om de coil heen zit de vloeistof niet goed meer opneemt. De vervanging van zo’n coil is een goed moment om ook de rest schoon te maken. Voor het mondstuk is een dagelijkse spoelbeurt gewenst om een nare bijsmaak te voorkomen. Het wordt aangeraden om de handleiding te lezen van je apparaat voor de juiste vervanging, en een zeef te gebruiken bij het reinigen om te zorgen dat er geen kleine onderdelen in de gootsteen verdwijnen.
Klaar voor? Puffen maar!
Met deze informatie ben je hopelijk beter op de hoogte als het gaat over e-smokers, de aanschaf ervan, en alles wat erbij komt kijken. Wilt u een e-smoker in Sittard of omstreken?