Geld sparen. De een is er beter in dan de ander. Feit is dat wanneer je begint met sparen je meestal een doel hebt. Dit kan van alles zijn. Misschien wil je een nieuw bankstel of wil je op vakantie gaan. Je kunt het geld ook hebben gespaard om te gaan beleggen of investeren. Met een investering hoop je geld te steken in iets dat op de lange termijn meer waard wordt. Er zijn verschillende investeringen die je kunt doen. Investeren in aandelen, oftewel beleggen, is een populaire methode. Op het moment dat je het groter wilt aanpakken kun je ervoor kiezen om te gaan investeren in vastgoed. Hierbij moet je denken aan een huis, appartement of kantoorgebouw. Deze kun je dan gaan verhuren om zo maandelijks huurinkomsten te ontvangen.
Verplichtingen en wetten
Investeren in vastgoed, appeltje-eitje. Gewoon een huis kopen en deze verhuren, toch? Als je het zo zegt klinkt het best eenvoudig, maar dat is het niet. Je moet weten dat bij het verhuren van vastgoed, net als bij alles, regels om de hoek komen te kijken. Als je aan de regels en eisen voldoet kun je gaan beginnen met het verhuren. De huis verhuren regels worden hier kort besproken.
Allereerst heb je toestemming nodig van de hypotheek verstrekker, meestal een bank. Het kan namelijk voorkomen dat deze geen toestemming geeft om de woning te verhuren aangezien er een hypotheek op rust. Zorg daarom altijd dat je even contact opneemt om dit duidelijk te hebben voor jezelf.
Ten tweede heb je een vergunning nodig. Deze moet je krijgen van de gemeente. De aanvraag gaat eenvoudig via een formulier. Heb je de vergunning eenmaal op zak, dan mag je de woning maximaal 5 jaar verhuren.
Nu komt misschien wel het belangrijkste deel. Hoeveel huur kan je vragen? Deze prijs wordt uiteindelijk genoteerd op het definitieve huurcontract. Om onrealistische vraagprijzen de voorkomen zitten ook hier richtlijnen en regels aan verbonden.
Hier volgt informatie die voor zowel verhuurder als huurder van belang is. Wanneer de huurovereenkomst opgezegd moet worden dienen beide partijen zich te houden aan een aantal wetten. Er zit namelijk een bepaalde opzegtermijn verbonden aan het contract. Dit is volledig afhankelijk van wat voor woning het is, hoelang de huurder in het huis zit en of de huurtijd bepaald of onbepaald is.
Heb je deze blog gelezen en ben je geïnteresseerd in onze andere blogs? Lees dan eens onze blog over “omzet verhogen? Zo doe je dat!“