Wat is nou eigenlijk een trauma? In de psychologie wordt dit woord voornamelijk gebruikt wanneer je een schokkende gebeurtenis meemaakt in je leven en blijft steken in de gevoelens die daaruit volgen. Die gevoelens kunnen angst, eenzaamheid of woede zijn. Een trauma ontstaat dus wanneer iemand een, of een herhaaldelijke, choquerende gebeurtenis meemaakt. Dit kan bijvoorbeeld het overleden van een naaste zijn, een huisbrand, huiselijk geweld of misschien wel zelfmoord. Het verwerken van een trauma kan een ontzettend lastig en langdurig traject zijn. Het vereist namelijk dat je vaak over dit trauma moet nadenken en praten, dit kan heftige emoties losmaken. Het is niet bedoeling dat de persoon vervolgens in dit trauma blijft hangen en het constant moet herbeleven.
Hoe kan een trauma herbeleefd worden?
Om een trauma te kunnen verwerken moet je erover kunnen en durven praten. Zodra je praat over je trauma is het mogelijk om de situatie te herbeleven. Dit gevoel kan ook opgewekt worden door zogeheten trauma triggers. Hoe vaker een patroon zich herhaalt, hoe makkelijker het voor de persoon is om dit gevoel op te wekken. Dit heeft invloed op je voorstellingsvermogen en de mate van frequentie waarin dit gevoel geactiveerd wordt.
De effecten van trauma’s op het brein
Trauma’s kunnen niet alleen effect hebben op het gevoel van een persoon. Het kan effect hebben op beslissingen die je maakt, of in welke maten je met bepaalde personen praat. Omdat je door een trauma verschillende gebieden in je hersenen aantast, is het extreem moeilijk om een trauma volledig te kunnen verwerken. In 2006 heeft een groot onderzoeksteam empirisch onderzoek verricht en is daar uitgekomen dat een trauma tot wel drie manieren je hersenen kan beïnvloeden. Het kan je amygdala systeem aanpassen, oftewel het deel dat zorgt voor je emotionele gevoelens en instinct. De hippocampus, dit gedeelte gaat over je geheugen. En de prefrontale cortex, dit deel van je hersenen is verantwoordelijk voor he beheersen en reguleren van je emoties en impulsen. Deze drie delen van je hersenen dienen samen te werken om je stress en emoties te kunnen beheersen.