In Nederland is het mogelijk om vanaf je 18e levensjaar op te gaan voor een rijbewijs. Toch zijn er ook voldoende volwassenen die nog geen rijbewijs in bezit hebben. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo vond je rijlessen misschien eng, woonde je midden in het centrum waar je makkelijk lopend overal heen kon, of een andere persoonlijke reden. Maar goed, je bent nooit te oud om te leren!
Een rijbewijs halen op latere leeftijd? Zeker! Het is wellicht zelfs een groot voordeel. Je bent niet meer jong en wild, maar een stuk voorzichtiger, en waarschijnlijk ook een stuk gemotiveerder dan in je puberjaren.
Kies wel een geschikte autorijschool
Voor je vertrouwen in de auto is het belangrijk een autorijschool te kiezen die bij jou past. Zorg ervoor dat ze rekening houden met jouw tempo en wensen. Het is belangrijk dat jij over de juiste kennis en rust beschikt wanneer je een examen gaat doen. Of dit nou theorie of praktijk is.
Locatie van de rijles
Daarnaast is het verstandig om niet gelijk je eerste rijles in een drukke stad te gaan lessen. Dit verhoogt gelijk de moeilijkheidsgraad van het rijden. Als je in Breda woont is het bijvoorbeeld slim om je rijlessen te volgen bij rijschool Oosterhout. Zij rijden op meerdere plekken in Noord-Brabant waardoor ze je mee kunnen nemen naar verschillende plekken.
Aantal lessen
De een leert snel en de ander wat langzamer. Het is dus heel moeilijk vooraf vast te stellen in hoeveel lessen jij klaar bent. Houd er rekening mee dat een rijopleiding voor volwassenen vaak wat meer tijd kost van voor een jongere leerling. Om je een gemiddelde te geven zou je kunnen denken aan ongeveer 40 rijlessen om deel te kunnen nemen aan het praktijkexamen. De BOVAG noemt dit als gemiddelde voor een 18 jarige en voor elk jaar dat iemand ouder is, er één rijles extra nodig is. Zo kun je zelf uitrekenen hoeveel rijlessen jij ongeveer nodig gaat hebben om in één keer te slagen voor dat praktijkexamen.